#
#
#
Programok
Disznóvágás SzékelyföldönMeghívjuk Önöket egy hagyományos disznófeldolgozásra, ahogyan azt a székelyek végzik. Ez a mûvelet most is népünnepélynek számít a székely gazda házánál: hogy oldja a téli hideget mindenki iszik egy kis házi szilvapálinkát, vagy forralt, fahajas bort.

Az udvaron egy ideiglenes faasztalt állítanak, amire a leölt disznót teszik. A mészáros már feni késeit. Miután megtisztítják, a disznót óvatosan megpörkölik szalmakötegek lángja mellett. Utána kezdik a felboncolást, amely a mészáros nagy hozzáértését dicséri. A zsíros szalonnadarabokat üstbe rakják töpörtyûnek, s az asszonyok nekikezdenek a belek kipucolásának. A disznó fülét és farkát általában a gyerekek kapják. 

Rögtön, miután felbontják a disznót, a friss húsból apró darabokat vágnak le és odateszik a tûzre, csak hagymát és fûszereket adva hozzá. Akik az asztalnál ülnek áldást mondanak a házigazdára és kívánják, hogy a jövõ évi disznó még nagyobb legyen, az étel még bõségesebb és a disznóvágás még sikeresebb.

Ezzel a mûvelettel még nem ért véget a disznóvágás: miután felvágták a bõrt és odatették a töpörtyûnek valót az üstbe, már árad a konyhából a különbözõ fûszerek illata: a húsból lassanként kolbász lesz, a májas és véres hurkák kezdenek kitelni, a disznófõ sajt kerekedik és a füstölni való sonka kész van a füstre, valamint a káposztaleves a húsgombóccal már a tûzön rotyog.

Program:
-8,00 -reggeli  a szálláshelyen
-9,15 -kor indulás Kénosba, Székelyudvarhelytõl 13 km-re levõ faluba
Akinek kedve tartja szétnézhet  a  farmon, megnézheti a nyulakat, különféle szárnyasokat, lovakat, kecskéket, juhokat. Aki akar, segédkezhet és nézheti, miként dolgozzák fel a disznót a hozzáértõ kezek. A többiek a faluban szekerezhetnek, vagy idõtõl függõen szánozhatnak.
-17,00 estebéd - káposztaleves húsgombóccal, lesi pecsi friss házikenyérrel vagy puliszkával friss disznóhúsból, savanyúsággal
-utána zenével egybekötött táncmulatság


Ár:   - 25 euro/személy felnõtteknek
         - 15 euro/személy gyerekeknek ( 6-14 éves korig )
         
- 6 év alatt ingyenes

Az ár tartalmazza: szállítás, farmlátogatás,kalács-pálinka kóstolás ,  szekerezés-szánozás, disznótoros  vacsora , zenés táncmúlatság.

Megj: - program min.10 fõ jelentkezése esetén indul
 
OKprogram
OKprogram
OKprogram
OKprogram
created by: lokopi WEB