#
#
#
Programok
Székely lesen

1 napos székelyföldi programajánló.

    Egynapos programajánlatunk betekintést enged  a hagyományos székely kultúrába, ízelítõt adva az itt élõ emberek mindennapjaiból. Útvonalunk elkerüli a hagyományos turisztikai látványosságokat, hogy ezáltal kissé mást, valami eredetibbet, élõbbet oszthassunk meg a résztvevõkkel.

Parajdon  meglátogatjuk a Székelyföld természet adta kincsét, a sóbányát. Következõ megállónk Kõrispatak, ahol betekintést nyerhetünk az itt élõ székelyek õsi mesterségébe a szalmakalap fonásba. Ezután a szénégetés mestereimbereivel találkozunk, s megleshetjük õket munka közben.

Utolsó megállónk Énlaka , mely település elszigeteltségének köszönhetõen majdnem teljesen megmaradt hagyományaiban, régi tornácos házacskáival  idilli képet mutat az odalátogatónak. Énlakán meglátogathatjuk Székelyföld egyetlen bivalyfarmját.

Programajánlatunk:
- 8:30: indulás kisbusszal Parajdra Székelyudvarhelyrõl a Patkóból.
- 9:30: megérkezés a parajdi sóbányába.

A parajdi sótelep Európa egyik legnagyobb sótartaléka. A sótömb enyhén ellipszis alakú, 1,2 km és 1,4 km-es átmérõkkel rendelkezik és 2700m mélységig nyúlik a föld gyomrába. A látogatási részleget, a felszíntõl számítva 120m mélyen alakították ki. A bejárattól 1250m hosszú tárolón vezet az autóbusz útja a szpeleo- és klimatoterápiás kezelésre alkalmas bányatermekig, ahol egy idény folyamán 300 ezer személy is megfordul.

- 12:00: ebéd egy parajdi panziónál.
- 13:00: indulás Kõrispatakra. Elhaladunk a Bözödi tó mellett, ahol még látható az elárasztott falu templomtornya, amint kiágaskodik a vízbõl.  
- 14:00: megérkezés a kõrispataki szalmakalap múzeumba.

A múzeumban az országban készült és viselt kalaptípusok kerülnek bemutatásra, a kalapkészítéshez szükséges munkagépekkel együtt. Különféle szalmadíszek és használati tárgyak is várják az érdeklõdõket. A múzeum udvara helyet biztosít egy különleges kõgyûjteménynek is. A kövek eredeti állapotukban vannak, melyeket a természet sok évtizeden keresztül csiszolt és faragott olyanokká amilyenek. Felfedezhetõk állatformák, portrék és a figyelmes szemlélõ még Lenin sapkáját is felfedezheti.

- 15:30: bepillantást nyerhetünk  a székely szénégetõk életmódjába és tudományába.
- 16:30: megérkezés Énlakára. A falu a világörökség székelyföldi kincsének számít, mivel  Énlakát sajátosan õsi település-szerkezete miatt felvették a világörökségi listára. A helyiek célkitûzése megõrizni a falu õsi képét és formáját.

Érkezésünkkor a székely konyha hagyományos édes ízeivel fogadnak a helybéliek, a kóstoló után sétára indulunk. Megtekintjük az énlaki székely portát, ellátogatunk az iskolába és a múzeumba , a késõ gótikus stílusban épült templomba, végül sétánkat befejezve  megpihenhetünk a templomkert 560 éves kõrisfája alatt. Az évszak függvényében lehetõség nyílik meglátogatni Székelyföld egyetlen  bivalyfarmját is.

- 19:30: Székely est a székelyudvarhelyi étteremben, ahol hagyományos ételeket kóstolgatva kellemes zene mellett tölthetjük esténket, s akinek kedve tartja , akár táncra is perdülhet.

Ár: 35 eur/ fõ felnõtteknek
     25 eur/ fõ gyerekeknek
     6 éves kor alatt ingyenes

Az ár tartalmazza: belépõ a sóbányába,  ebéd, hagyományos székely édesség-specialitás  kóstoló, vacsora, szállítás, csoportkísérõ.

Megj: a program min. 10 fõ jelentekezése esetén indul
 
OKprogram
OKprogram
OKprogram
OKprogram
created by: lokopi WEB